Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Als je autorijdt heb je het vast wel eens meegemaakt: je hebt een afslag gemist op de autosnelweg. Je was er even niet bij, je was in “gedachten verzonken.” Je concentreert je zo op die gedachten dat alles wat er niets mee te maken heeft wegvalt. En toch kun je tegelijkertijd autorijden, je valt niet in slaap. Deze natuurlijke staat van bewustzijn wordt ook wel vernauwd bewustzijn genoemd.

Hypnose en inzicht

Hypnose is ook zo’n vernauwd bewustzijn, waarbij de therapeut je begeleidt. Tijdens hypnose ben je wakker en zelfs nog meer alert dan in je ‘gewone staat van zijn.’ Je kunt gewoon antwoord geven op vragen en vertellen wat je bezig houdt.

Hypnose is een doeltreffende methode om direct de communicatie te starten met je onderbewuste. Je zult beter in staat zijn te begrijpen waarom mechanismes ontstaan zijn en hoe ze voor je werken.

Jij als huis

Als je jezelf als een huis voorstelt, dan bepaalt de keuken wat er gekookt wordt. Je onderbewuste is de schrijver van het kookboek. Daarin staan de recepten geschreven hoe je zult omgaan met zaken in het leven. Deze recepten zijn je overtuigingen. Ze komen voort uit de leerervaringen in je leven. En of je er vandaag nu last van hebt en of er plezier van hebt, ze liggen er om goede redenen. Je onderbewuste heeft ze opgetekend omdat het het beste leek om jou prettig en beschermd te laten voelen. Sommige van deze recepten zijn bijzonder gezond. Maar andere kunnen je op den duur geestelijk en lichamelijk behoorlijk ziek maken. Zelfs je wilskracht kan hier tekort schieten om het tij te keren. Dan is het hoog tijd om met de schrijver aan tafel te gaan zitten en opdracht om het kookboek eens te herzien. Het is tijd om recepten te schrijven die een positieve invloed zijn voor jouw gezondheid en welbevinden.

Verbeeldingskracht versus wilskracht

kracht van de verbeelding

Verbeeldingskracht is sterker dan wilskracht en is een belangrijk onderdeel van hypnose. Het is de verbeeldingskracht die de deur opent tot de keuken, waar je direct communiceert met het onderbewuste.

Bij een hypnose behandeling maak je op een positieve manier gebruik van je verbeeldingskracht. Je kunt te weten komen hoe het zal voelen als je je doel behaald hebt, of als een belemmering opgelost zal zijn. De wilskracht volgt vanzelf. In het review over ‘Grenzen stellen,’ kun je duidelijk zien welke uitwerking dat kan hebben: ‘ Na één sessie ging het ‘nee zeggen’ als vanzelf! Ik worstelde er niet eens mee!

Suggestie

Suggesties hebben invloed op je overtuigingen en gedrag. Ze zijn als het ware de redenen die je bewegen een recept te schrijven. Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn: ‘Als ik om hulp vraag, is de kans groot dat ik word geholpen,’ of ‘Als ik geen risico’s neem, dan ben ik veilig.’ Tijdens je leven slaat je onderbewuste uiteenlopende suggesties op. Het bepaalt hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven. In de hypnotherapie ontwikkel je vanuit inzicht een nieuwe helpende suggestie, die de oude vervangt omdat die niet meer nodig is.

Hypnose ervaren

Op de eerste afspraak zullen we naast het intake gesprek ook een hypnose sessie doen. Meestal is dat een ontspanningsoefening. Als je tijdens de eerste ontmoeting een klik voelt met de behandeling en je je op je gemak voelt, kun je in alle vrijheid besluiten om de samenwerking te starten.