Over mij

Mijn naam is Rik. Samen met mijn vrouw heb ik een gezin met vier kinderen. Ik houd van gezelligheid en ik vind het heerlijk om er in mijn eentje op uit te trekken voor een flinke wandeltocht. Ik lees en schrijf graag. Ik vind het heerlijk om samen te lachen, te praten, te luisteren en soms om in volledige stilte te zijn.

Werk

Ik werk deeltijd in een gereedschapsmakerij. Het andere deel van de dag werk ik als hypnotherapeut en -coach. Vroeger heb ik als kunstsmid gewerkt. Later werkte ik samen met collega’s aan kunst- en designobjecten voor wereldberoemde designers en kunstenaars.
Het mooiste van dat werk vond ik om te luisteren en te leren begrijpen wat de opdrachtgever, designer of kunstenaar bewoog om zijn werk te maken. Dan kon ik het met mijn handen overbrengen in een object. Deze eigenschappen, het luisteren en leren begrijpen, gebruik ik ook nu volop… bij coaching en therapie.

Hypnose

Hypnose is de methode waar ik zo’n 20 jaar geleden mee kennis maakte tijdens een eenmalige sessie. Drie jaar geleden besloot ik om de opleiding voor hypnotherapeut te volgen en dit vak past me als gegoten. Ik volgde het bij Hypnovision, geaccrediteerd door de National Guild of Hypnotists (Verenigde Staten). Aansluitend heb ik de opleiding Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis met succes afgerond en elk jaar volg ik hiervoor de bijscholing. Momenteel volg ik de opleiding voor E.E.N. therapeut, dit is een breed georiënteerde opleiding voor Natuurgeneeskunde. Ik ben lid van de vereniging Hypnovisie, waar hypnotherapeuten vakgerichte ervaring uitwisselen en bijscholingen organiseren. Naast therapeut ben ik begeleider van een lotgenotengroep van de ADF stichting. Daar kunnen mensen die het moeilijk hebben met angst, dwang en/of een fobie ervaringen met elkaar delen. Ik vind het bijzonder fijn om daar mijn bijdrage te leveren als vrijwilliger.

‘Blik in eigen Keuken’

Als kind voelde ik een avontuurlijke drang om op zoek te gaan naar wie ik nu eigenlijk ben. Op zoek naar een manier om een Blik In Eigen Keuken te kunnen werpen, zeg maar. Dat heeft mij bruikbare inzichten gebracht, die ik dagelijk inzet.


Ik ben het contact met “mijn keuken” ook wel eens kwijtgeraakt. Chronische stress en een angst kwamen daarvoor in de plaats. Dat duurde jaren voort tot de dag dat ik een eenvoudige oefening deed, waardoor de angst verdween. Ik raakte blijkbaar de kern van de oorzaak die de angst voortbracht. Ik zag wat ik ‘ervan gebakken had’ en ik was eindelijk in staat om te vinden wat ik nodig had om te genezen.

Het lijkt alsof ik het helemaal zelf heb gedaan. Maar dat is niet zo. En daar ben ik dankbaar voor.

Ieder mens beschouw ik als een kunstenaar, met een eigen kijk op de wereld.