Mijn naam is…

Rik van de Steeg en samen met mijn vrouw hebben we een gezin met vier kinderen. Ik houd van gezelligheid en ik vind het heerlijk om er in mijn eentje op uit te trekken voor een flinke wandeltocht. Ik lees en schrijf graag. Ik vind het heerlijk om samen te lachen, te praten, te luisteren en soms om de stilte op te zoeken.

Werk

Sinds de oprichting van praktijk BIEK in 2019 werk ik parttime als holistisch therapeut en mindcoach. ’s Middags werk ik als metaalwerker in een gereedschapsmakerij. Die combinatie werkt voor mij verfrissend en bovendien kan ik de ervaringen als werknemer vaak inzetten in de hulp bij werkgerelateerde problemen (faalangst, stress, burn-out, slecht slapen).

Vroeger heb ik als kunstsmid gewerkt en in de kunst en design sector. Samen met collega’s werkten we aan objecten voor wereldberoemde designers en kunstenaars.

Het mooiste van dat werk vond ik om te luisteren en te leren begrijpen wat de designer of kunstenaar bedoelde…en wat hij zou kunnen voelen. Dan kon ik dat vanuit mijn handen overbrengen in een object. Het luisteren en leren begrijpen, komt overeen met het vak waar ik nu mijn passie in heb gevonden: therapie en coaching.

Sport

Shotokan Karate is de sport die ik beoefen. Bij deze sport staan respect naar elkaar en het door-ontwikkelen van de mind-body koppeling hoog in het vaandel. Ik vind het prachtig om steeds weer de body feedback te ervaren in welke mate ik controle hebt over hetgeen ik aan bewegingen uitvoer. In de wedstrijden en exames komt alles bijeen: de druk, de spanning, mijn voorgenomen plan, mijn tegenstander. Mijn tegenstander is mijn grote vriend die het beste in mij naar boven haalt…of beter gezegd…dwingt : ) En de grootste tegenstander in hoeverre ik daarin slaag, dat ben ik zelf.

Hypnotherapie

Na de opleiding voor hypnotherapeut haalde ik in 2018 het diploma van de National Guild of Hypnotists (Verenigde Staten).

E.E.N.® therapie

In juni 2022 ben ik afgestudeerd voor de opleiding voor E.E.N.® therapeut, dit is een breed georiënteerde opleiding voor Natuurgeneeskunde.

Psychosociale en Medische basiskennis

De opleiding Psychosociale Basiskennis en Medische Basiskennis heb ik met succes afgerond en elk jaar volg ik hiervoor de bij- en nascholing.

Gespreksbegeleider

Naast therapeut ben ik begeleider van de “gespreksgroep bij angst & dwang” in Beek. Daar kunnen mensen die het moeilijk hebben met angst, dwang en/of een fobie ervaringen met elkaar delen. Ik werk samen met de ADF stichting.

In 2023 start ik een “gespreksgroep voor ouders” die hun kind ondersteunen. Deze kinderen hebben te maken gehad met seksueel misbruik. 

Naast mijn werk als therapeut vind ik het belangrijk om mijn bijdrage ook te leveren aan deze non-therapie gespreksgroepen.

‘Blik In Eigen Keuken’

Als kind voelde ik een avontuurlijke drang om op zoek te gaan naar wie ik nu eigenlijk ben. Op zoek naar een manier om een Blik In Eigen Keuken te kunnen werpen, zeg maar. Dat heeft mij inzichten gebracht, die ik dagelijks inzet.

Ik ben het contact met “mijn keuken” ook wel eens kwijtgeraakt. Chronische stress en een angst kwamen daarvoor in de plaats. Dat duurde jaren voort tot de dag dat ik een eenvoudige oefening deed, waardoor de angst verdween. Ik raakte blijkbaar de kern van de oorzaak die de angst voortbracht. Ik zag wat ik ‘ervan gebakken had’ en ik was eindelijk in staat om te vinden wat ik nodig had om te genezen.

Het lijkt alsof ik het helemaal zelf heb gedaan. Maar dat is niet zo. Ik sta niet als een eilandje op mezelf, maar in verbinding met van alles om mij heen. Het is ook deze mystieke verbinding die ook voor mij gewerkt heeft. En daar ben ik dankbaar voor.

Zoals je de wereld ziet

Ieder mens beschouw ik als een kunstenaar, met een eigen kijk op de wereld.