Wat is hypnose?

Als je autorijdt heb je het vast wel eens meegemaakt: je hebt een afslag gemist op de autosnelweg. Als zoiets gebeurt, ben je waarschijnlijk in gedachten verzonken. Je concentreert je dan alleen op gedachten die jouw interesse wekken. Deze natuurlijke staat van bewustzijn wordt ook wel vernauwd bewustzijn genoemd en je kunt het vergelijken met hypnose.

Elke hypnose is zelfhypnose

Tijdens hypnose ben je wakker en zelfs nog meer alert dan in je ‘gewone staat van zijn.’ Je kunt gewoon antwoord geven op vragen en vertellen wat je bezig houdt. Je hebt volledig zelf de keuze om je voor hypnose open te stellen of niet. Als je niet gehypnotiseerd wilt worden, kan dat ook niet gebeuren. Want elke hypnose is ‘zelfhypnose.’

Hypnose en inzicht

Hypnose is een doeltreffende methode om direct in communicatie te zijn met je onderbewuste. Je zult beter in staat zijn te begrijpen waarom mechanismes ontstaan zijn en hoe ze voor je werken.

Hypnose en verbeeldingskracht

kracht van de verbeelding

Verbeeldingskracht is sterker dan wilskracht en is een belangrijk onderdeel van hypnose. Het wordt gebruikt op momenten waar dat een positieve invloed heeft.

Hoe krachtig verbeeldingskracht werkt wordt duidelijk in het volgende voorbeeld, waar het een negatieve invloed heeft. Iemand kan last van vliegangst hebben, zelfs als hij weet dat het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is. De wilskracht om te vliegen is er wel, maar toch haalt hij de verschrikkelijkste dingen in zijn hoofd. De verbeeldingskracht overvleugelt dan de wilskracht omdat die sterker is. Zo sterk, dat hij besluit om niet in het vliegtuig te stappen.

Bij een hypnose behandeling maak je juist op een positieve manier gebruik van je verbeeldingskracht. Je laat het werken in dienst van je gezondheid en welzijn. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen hoe het zal voelen als je je doel behaald hebt, of als een belemmering opgelost zal zijn. De wilskracht volgt vanzelf. In het review over ‘Grenzen stellen,’ kun je duidelijk zien welke uitwerking dat kan hebben: ‘ Na één sessie ging het ‘nee zeggen’ als vanzelf! Ik worstelde er niet eens mee!

Suggestie

Suggesties hebben invloed op je overtuigingen en gedrag. Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn: ‘Als ik om hulp vraag, is de kans groot dat ik word geholpen,’ of ‘Als ik geen risico’s neem, dan ben ik veilig.’ Tijdens je leven slaat je onderbewuste uiteenlopende suggesties op. Het bepaalt hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven. Vaak dienen ze om jezelf te beschermen.

Een voorbeeld

Soms hebben we iets geleerd dat vandaag de dag niet meer helpend is. Het is een belemmering geworden. Een voorbeeld: als je graag een nieuwe opleiding wilt beginnen, krijg je het telkens heel benauwd bij die gedachte. De eerder genoemde suggestie ‘Als ik geen risico’s neem, dan ben ik veilig‘ zou daar een oorzaak voor kunnen zijn. De opleiding starten zie je dan als een bedreiging. Als je weet wat jou blokkeert, kun met hulp van hypnose een positieve suggestie ervoor in de plaats leggen. Wat de goede suggestie zal zijn ontdek je zelf en vorm je zelf. Je inzicht dat je daarbij gebruikt volgt uit de verhelderende gesprekken en de hypnose sessies. Genezen is niet iets nieuws bedenken, het is een herstel van iets. In die zin is een helpende suggestie een wegwijzer. Het is een wegwijzer naar je oorspronkelijke geborgenheid.

Genezen is niet iets nieuws bedenken, maar een herstel van iets

Hypnose ervaren

Op de eerste afspraak zullen we naast het intake gesprek ook een hypnose sessie doen. Meestal is dat een ontspanningsoefening. Zo kun je beleven hoe het voor jou is en kun je besluiten of dit de methode is waarmee je verder wilt werken.